articol preluat http://adelaparvu.com/
Tănase Dobre, meșterul care face acoperișuri de stuf
Am avut bucuria ca Bianca, o femeie frumoasă și pasionată de tradiție, să-mi trimită imagini cu casa ei de vacanță din Vișina, județul Tulcea. O bijuterie de casă, una bătrânească pe care a recondiționat-o și a dotat-o cu funcțiuni actuale, cum ar fi baie și bucătărie, lucruri firești în ziua de azi. Și fiind o casă din zona Deltei Dunării normal că avea acoperiș din stuf și normal că fiind un loc de vacanță și-a dorit pentru familia ei și un foișor frumos, un loc în aer liber unde să se simtă bine și în zilele toride de vară. Pe lângă faptul că această casă arată absolut minunat și foișorul de asemenea, am aflat de un meșter de care s-ar putea să ai nevoie. Se numește Tănase Dobre și este din Vișina.
Poti sa vezi si gardul din stuf
Când i-am spus meșterului că am numărul de telefon de la Bianca, mi-a plăcut de el că a fost sincer.Mi-a spus că foișorul pe care l-a făcut acolo a durat mai mult decât ar fi trebuit, respectiv trei săptămâni. L-a făcut cu totul, inclusiv structura de lemn, dar fiind aglomerat în perioada de vară, s-a lungit. În mod normal face mult mai repede împreună cu alți localnici pricepuți astfel de construcții, dar mai ales e specializat în acoperișuri de stuf și împrejmuiri din stuf. A realizat astfel de acoperișuri în multe locuri din țară, a ajuns chiar și la Petroșani să aibă o lucrare de acest tip, dar desigur că majoritatea sunt în Deltă și pe litoral. În funcție de complexitatea și dimensiunile lucărilor, Tănase Dobre strânge echipa necesară de oameni, toți specialiști în astfel de construcții, inclusiv pe cele de structură de lemn.
In faza finala a constructie foisorului
Acoperișurile de stuf dacă sunt bine executate te țin circa 50 de ani, spune Tănase Dobre. Dar e foarte important ca ele să fie tratate și ignifugate. Pentru că astfel de produse de tratare a stufului nu se fabrică la noi, ci sunt aduse din import, prețul pe metru pătrat crește de la 20 de euro la 35 de euro. Meșterul nostru spune că în astfel de condiții mulți renunță la soluțiile de tratate din cauza prețului, dar el spune că e păcat, deoarece acoperișurile acestea sunt mult mai trainice dacă sunt tratate. Frumusețea acoperișurilor este că ele imprimă din start un aer rustic și pot avea diferite forme, inclusiv circulare. De asemenea, panta acoperișului este importantă, trebuie să aibă un unghi de minimum 45 de grade. Sub acest unghi nu stă stuful. În privința reparațiilor, meșterul spune că după douăzeci de ani trebuie reîntărită coama acoperișului, dar în rest n-ai treabă cu el.
Pe un alt santier la constructia acoperisului din stuf
Și dacă te întrebi cât a costat foișorul acesta frumos, pentru care o mare parte din materiale le-a cumpărat Bianca, îți spun un preț aproximativ de circa 10.000 lei și da, pentru el trebuie fundație, mai ales că are etaj, de unde se vede peisajul din jur. Mă bucur că am ocazia să-ți arăt o casă și un foișor frumoase făcute la noi în țară, dar și că am găsit un meșter priceput care duce mai departe tradiția asta pe cale să fie uitată. În plus, un astfel de acoperiș mi se pare potrivit și pentru o casă din lut. Uite, dacă vrei să intri în contact cu Tănase Dobre îl poți suna la numerele de telefon 0749.551.700 sau 0722.840.641. Îi mulțumesc Biancăi pentru că mi-a permis să public pozele și că m-a pus în legătură cu meșterul de față ca să afli și tu de el. Sper să-ți prindă bine informațiile acestea!
Casa Biancai pe timp de iarna
doresc si eu un acoperis la un chiosc deja existent si eventual un nou chiosc,ceva stuf de cumparat pentru gard..
By: camelia coman zarescu on mai 25, 2016
at 4:40 am