Publicat de: jurilovca | Februarie 18, 2010

Jurilovca prin alti ochi


Articol preluat de pe blogul Crampeie din  Romania

Pentru intreg materialul va rugam apasati aici

Am ajuns la Jurilovca intr-o zi pe la pranz, atrasi de lumea lipovenilor prea putin cunoscuta noua si de misterul ruinelor de la capul Dolojman.

Urmam drumul asfaltat care coboara spre port, trecand pe langa case scunde, vopsite in alb si nuante de albastru-bleu, culorile preferate ale lipovenilor, dupa cum se pare

Ajungem la portul de unde se poate lua barca pana la Gura Portitei sau se poate inchiria o barca pentru a explora zona.

Nefiind in sezon, locul este pustiu, iar vantul care miroase a peste misca incetisor reclamele frumos colorate prinse pe afisier. Zarim un om si il intrebam despre Gura Portitei, dar ne zice sa il asteptam pe paznic. Asa ca ne hotaram sa ne plimbam pe malul lacului, printre cladirile fabricii de peste, pana la sosirea acestuia.

In sfarsit, vine si paznicul, un munte de om cu trasaturi tineresti, ochi albastri si par blond. Persoana cu care vorbisem initial ii spune ceva pe limba lor. Zambim. Lipovenii vorbesc rusa veche, din sec.17-18 de cand au venit pe aceste meleaguri, o rusa influentata de contactul cu limba romana.

Dupa ce stam putin de vorba cu paznicul, ne indreptam spre biserica. Aici, la fel ca si la casele oamenilor, albul si albastrul predomina.

Am fi vrut sa intram, dar dinauntru se auzea slujba, asa ca am renuntat, nedorind sa deranjam. In curtea bisericii, doua batrane stau pe o banca si sporovaiesc tot in rusa veche, aruncand din cand in cand in conversatie cate vreun cuvant romanesc. La cativa pasi de ele, un batran isi face semnul crucii. Vazand ca ne uitam mirati la el, ne arata inca o data cum isi fac cruce lipovenii: cu doua degete (aratatorul si degetul mijlociu) intinse, reprezentand natura divina si cea umana a lui Iisus (de fapt, lipovenii scriu numele Mantuitorului cu un singur i, Isus). De fapt, exista si alte diferente intre ritul religios la lipoveni si ortodocsi, credinta jucand un rol central in viata acestei comunitati de origine rusa: crucea este in opt colturi, numarul de prescuri la oficierea liturghiei, modul de inconjurare a bisericii in timpul procesiunilor, etc.

Multi lipoveni s-au stabilit in zona dobrogeana, in parte pentru ca aici puteau pratica meseria lor de baza, pescuitul, in parte pentru ca au fost incurajati de otomani care, se pare, erau incredintati ca lipovenii se vor lupta cu vitejie impotriva unor eventuale incercari de cucerire din partea imperiului rus.

Aproape un secol si jumatate, lipovenii au trait izolat in aceste zone, avand destul de putine contacte cu cei din afara, traindu-si vietile dupa propriile rituri, in propriul ritm, astfel incat aceasta izolare fizica si spirituala a ajuns sa duca la generalizari si critici lipsite de fond la adresa comunitatii.

O abordare mai rationala, descrieri mai realiste si o intelegere mai adanca gasim la Eugene Pittard, profesor de antropologie la universitatea din Geneva, care scria in 1917 ca aceasta comunitate este inzestrata cu “o forta extraordinara de rezistenta pasiva”. Astfel, profesorul Pittard povesteste cum lipovenii se opuneau din rasputeri supunerii la unele din normele vremii (de exemplu inregistrarea nasterilor si a deceselor), masurilor de prevenire a bolilor prin vaccinare (marea majoritate a lipovenilor nu acceptau sa se vaccineze, iar putinii care o faceau nu erau de acord sa se vaccineze in bratul drept pentru ca mana dreapta este folosita pentru a face semnul crucii), instruirii copiilor in scoli, etc. Tot de la Pittard aflam insa ca majoritatea matelotilor din marina romana erau lipoveni.

In zilele noastre, se estimeaza ca au mai ramas circa 36.400 de lipoveni in Romania (conform rezultatelor recensamantului din 2002). Comunitatea lor, desi nu la fel de impenetrabila ca acum cateva decenii, este si acum o comunitate semi-deschisa, cu aer de poveste pentru majoritatea celorlalti.

Pentru a ajunge la Jurilovca de la Tulcea, coborati pe DN22/E87 in directia Constanta, iar dupa circa 30km virati la stanga pe DJ222 in directia Ceamurlia de Jos – Jurilovca.

Multumiri administratorilor blogului Crampeie din Romania pentru acordul dat in preluarea articolului.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

magazinul lui Luca

Eu vreau sa invat sa vand

Gura Portitei blog - Gura Portitei sezon 2014 - Portita 2014

Gura Portitei 2014 . Cazare Gura Portitei 2014. Portita 2012.Un blog pentru cei indragostiti de acest loc si nu numai

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Transport Gura Portitei Salupa Gura Portitei 0723.792.077 Salupa Gura Portitei Jurilovca Gura Portitei

Transport Gura Portitei salupa Gura Portitei 0723.792.077 transport jurilovca gura portitei salupa gura portitei .Excursii Delta Dunarii transport Gura Portitei

PSDJurilovca

"PE PRIMUL LOC ESTE OMUL"

Jurilovca online - Comuna Jurilovca -Rusi lipoveni Jurilovca

Jurilovca - Comuna Jurilovca - Rusi lipoveni in Jurilovca-Lipoveni din Jurilovca - traditii si actualitatea rusilor lipoveni

Locuri de munca

Just another WordPress.com weblog

Ecomami - scutece refolosibile, marsupii ergonomice, chestii eco si alte copilarii

Un blog pentru eco-mamici, eco-bebelusi si eco-pitici. Despre scutece refolosibile, despre haine din materiale organice, despre produse cosmetice naturale si nu numai.

%d blogeri au apreciat asta: