Publicat de: jurilovca | martie 19, 2008

Monografia satului Jurilovca 2


Suprafaţa şi limitele
Teritoriul comunei cuprinde 31.816 ha , ceea ce reprezintă 3,7 % din suprafata judetului,insa 65,84 % din teritoriul administrativ al comunei reprezintă apele complexului lagunar Razim-Sinoe,astfel încât această suprafaţă se află sub incidenţa Legii 82/1992 de Constituire a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Din punct de vedere administrativ,comuna Jurilovca se învecinează la nord cu comuna Sarichioi,la vest cu comuna Ceamurlia de Jos,la est,prin lacul Razim,cu comuna Murighiol ,la sud cu judeţul Constanţa.

barca2.jpg

STRUCTURA GEOLOGICĂ

Dobrogea prezintă din punct de vedere geologic un interes particular,atât prin originea sa ,cât şi prin transformările pe care le-a suferit de-a lungul timpului blocul continental din care este constituită, reprezentând o unitate diferită de restul unităţilor morfo-structurale din spaţiul carpatin.
Podişul Babadag, în care se încadrează geologic teritoriul Jurilovcăi, este format din depozite cretacice superioare dispuse transgresiv peste un fundament alcătuit din depozite triasice .4

În era cuaternară s-a depus loessul, astfel încât la nivelul actual, terenurile loessoide se găsesc la adâncimi până la 2-5m.5

Din acest strat loessoidal cuaternar depus peste stratul stâncos alcătuit din gresii cu liant calcaros,formaţiuni mai vechi se văd şi astăzi,acolo unde mantaua de loess a fost îndepărtată din cauza eroziunilor.

Un monument al naturii,care se oferă cu generozitate ochiului surprins de această desfăşurare a adâncimilor enigmatice ale pământului este ţărmul cretacic al capului Doloşman.

Tipuri de sol

În condiţii de umiditate redusă,caracteristice zonei,alterarea substanţelor primare,minerale continuă relativ încet,formându-se substanţe minerale argiloase secundare în baze ;solurile specifice acestei zone geografice sunt de tipul cernoziomului16.

Din cauza aridităţii,cantitatea de substanţe acumulată la partea superioară a solului este mică, în special pentru că vegetaţia este mai sărăcăcioasă şi,ca urmare,masa de substanţă organică rămasă la suprafaţa solului este mai mică dar şi pentru că mineralizarea acestei substanţe se face mai rapid ca urmare a temperaturii ridicate.

Principalele tipuri de sol sunt : sol brun deschis de stepă ; diferite cernoziomuri ;solonceac-sărătură marină puternică17.

RELIEFUL

Jurilovca , fiind aşezată în zona de contact a podişului Babadag cu câmpia litorală-lacustră,beneficiază de un relief alcătuit din dealuri

din ce în ce mai joase.

Înălţimile în această zonă de racord variază de 5 m-Vişina ,până la 56m-capul Doloşman,cele mai înalte dealuri existând în extremitatea nord-vestică a teritoriului comunei-140m-dealul Drăgaica.

Văile care despart aceste dealuri sunt bine dezvoltate,cu o largă deschidere la sud spre lacul Goloviţa. Aceste văi au fost sculptate în calcare cărnoase într-un climat mai umed şi apoi acoperite cu o manta loessoidă.
Depresiunea Jurilovca se află în sudul dealurilor Ceardac-Bair, Drăgaica şi vestul dealurilor de la capul Doloşman.Suprafaţa depresiunii înclină uşor spre unitatea lacustră limitrofă şi are un relief de câmpie.6
Depresiuneaa Vişina este situată în sectorul de vărsare a văii Batalului în lacul Goloviţa ,la V de localitatea Jurilovca,deschizându-se şi ea spre S.

În partea de nord a localităţii Jurilovca ,între două promontorii,Iancila şi Doloşman,apare o unitate depresionară largă de tip golf,numită depresiunea 6 Martie.7

O ultimă formă de relief întâlnită în această zonă este câmpia litorală a Razimului,această câmpie lacustro-mlăştinoasă reprezentând ultima unitate geografică joasă şi are caracter premaritim.

În urma cercetărilor de specialitate s-a constatat ca această câmpie s-a format în timpuri destul de recente în urma transgresiunii Razimului şi barării apei marine de către grindurile Perişor şi Chituc.8

Apele

Reţeaua hidrografică a acestei zone este săracă,văile,fiind lipsite de apă cu debit curent,conduc apele numai la viiturile pluviale temporare în timpul topirii zăpezilor sau în timpul averselor cu caracter torenţial spre lacul Goloviţa.

Straturile freatice cantonate în depozite calcaroase se găsesc în sectoarele cu relief mai înalt,cum ar fi dealurile Doloşman,Iancila.

În schimb,Jurilovca se bucură de vecinătatea apelor complexului lagunar Razim-Sinoe situat în extremitatea sudică a triunghiului deltaic,cu braţul Sfântu Gheorghe comunicând prin canalul Dranov.

Această zonă palustră este una din cele mai mari grupări de lacuri naturale din România,având în totalitate 880 km2 . Din acest complex fac parte : lacul Razim-394km2,lacul Sinoe-166km2 ,lacul Zmeica-52km2 şi altele de întindere mai mică 9 .

Actualul complex lagunar are la origine vechiul golf marin numit în antichitate Halmyris,unde se vărsa probabil braţul Sfântu Gheorghe(Peuce) al fluviului Istros(Dunărea). Laguna dobrogeană este rezultatul închiderii printr-un cordon litoral lung de cca.60 km a fostului golf.10

La aluvionarea şi conturarea complexului a contribuit şi braţul Sfântu Gheorghe care,cu apele sale odinioară foarte active,a adus cantităţi importante de aluviuni, furnizând astfel o parte din materialul aluvionar care a format grindul maritim Chituc,care a izolat golful de mare şi a dat naştere complexului lacustru.

Canalele de legătură ale lacului Razim cu braţul Sfântu Gheorghe alimentează complexul cu apă dulce,excepţie făcând lacul Sinoe care conţine apă mai sărată ,deoarece el este izolat de celelalte lacuri ale complexului.Două canale cu stăvilare îl leagă de lacurile Zmeica(canalul II) şi Goloviţa (canalul V).

Izolarea lacului Sinoe de celelalte a fost necesară deoarece acesta comunică cu marea prin deschiderea sa la mare prin gura Periboina,unica”portiţă” care face comunicarea cu marea.

Delimitarea dintre Razim şi Goloviţa este dată de linia capul Doloşman-insula Bisericuţa.

Bisericuţa este o proeminenţă de relief cu o înălţime de cca.5m deasupra apei,prelungită cu o fâşie de pământ lungă de 200m spre litoral ,mult mai joasă 11 ,fâşie care uneori este acoperită de ape,rămânând deasupra doar insula propriu-zisă ,Bisericuţa care,situată în interiorul complexului, „este o proeminenţă stâncoasă,martor mut al scufundării soclului continental dobrogean.12

Pe această linie ,Doloşman-Bisericuţa adâncimeaa apelor depăşeşte 3 m ,în celelalte lacuri ea fiind mai mică :0,5-1m în apropiere de Histria 13 .

Acest complex lagunar joacă un rol deosebit de important pentru localitatea Jurilovca-şi nu numai-prin potenţialul său economic(piscicol şi turistic).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

magazinul lui Luca

Eu vreau sa invat sa vand

Gura Portitei blog - Gura Portitei sezon 2014 - Portita 2014

Gura Portitei 2014 . Cazare Gura Portitei 2014. Portita 2012.Un blog pentru cei indragostiti de acest loc si nu numai

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Transport Gura Portitei Salupa Gura Portitei 0723.792.077 Salupa Gura Portitei Jurilovca Gura Portitei

Transport Gura Portitei salupa Gura Portitei 0723.792.077 transport jurilovca gura portitei salupa gura portitei .Excursii Delta Dunarii transport Gura Portitei

PSDJurilovca

"PE PRIMUL LOC ESTE OMUL"

Jurilovca online - Comuna Jurilovca -Rusi lipoveni Jurilovca

Jurilovca - Comuna Jurilovca - Rusi lipoveni in Jurilovca-Lipoveni din Jurilovca - traditii si actualitatea rusilor lipoveni

Locuri de munca

Just another WordPress.com weblog

Ecomami - scutece refolosibile, marsupii ergonomice, chestii eco si alte copilarii

Un blog pentru eco-mamici, eco-bebelusi si eco-pitici. Despre scutece refolosibile, despre haine din materiale organice, despre produse cosmetice naturale si nu numai.

%d blogeri au apreciat asta: