Publicat de: jurilovca | Martie 11, 2008

Monografia satului Jurilovca 1


Prin bunavointa unei cunostinte careia ii multumesc am primit un material destul de amplu pe care il voi publica in mai multe etape in blog.

Este un material relevant si cred ca va ajuta multe persoane sa inteleaga mult mai mult lucruri despre ce inseamna Jurilovca in esenta ei .

Partea 1

pancarta-juri2.jpg

INTRODUCERE

Această lucrare îşi propune clarificarea unor probleme de istorie a lipovenilor,cum ar fi originea lor ,contextul în care se stabilesc pe n care se stabilesc pe teritoriile româneşti ,implicit în Dobrogea ,dar mai ales unele aspecte de istorie locală precum întemeierea satului Jurilovca,evoluţia sa de-a lungul timpului,ocupaţiile tradiţionale ale locuitorilor şi ponderea lor în economia satului,raporturile dintre locuitori şi autorităţile statului,viaţa spirituală şi manifestările culturale ale locuitorilor.

Demersul întreprins în conceperea acestei monografii reprezintă o încercare modestă de a realiza o privire de ansamblu asupra problemelor ce ţin de aspectele enumerate mai sus,fără a avea pretenţia unei cercetări exhaustive,unele teme râmânând în continuare deschise cercetării.

Fiind o primă încercare de acest fel am întâmpinat unele dificultăţi în abordarea acestei teme,cauzate în principal de lipsa izvoarelor documentare.Astfel ,fondurile Arhivelor Statului Tulcea, au numeroase lacune,fiind probabil vandalizate în timpul ocupaţiei germano-bulgare din 1916-1918;unele informaţii despre lipovenii dobrogeni ni le-au transmis călătorii străini în Dobrogea,de la mijlocul sec.XIX:Mihail Czajkowski ,agentul prinţului Czartoryski,în imperiul otoman după trecerea la religia musulmană-Sadyk-Paşa1 ;Camille Allard,membru al unei misiuni militare medicale franceze în Dobrogea ,în timpul războiului Crimeii2;Ed.Engelhardt,funcţionar al Comisiei Europene a Dunării(1862)3.

O pondere importantă în izvoarele folosite o are tradiţia orală recuperată şi conservată în urma unei importante cercetări de teren, prin intervievarea celor mai bătrâni săteni4.Cercetarea de teren a contribuit realmente la tratarea unor teme precum amploarea şi importanţa pescuitului sau mişcarea aşa-numiţilor”hadaki”.

Istoriografia Despre o istoriografie propriu-zisă a temei abordate nu putem vorbi ,însă ar fi de amintit lucrarea cu caracter sociocultural a Anei Leah-Eric,Micromonografia naturală şi socioculturală a localităţii Jurilovca ,Judeţul Tulcea Lucrare de diplomă.Lucrările folosite în realizarea acestui demers abordează diverse probleme ale istoriei Dobrogei;precum monumentala monografie a Dobrogei- lucrare de referinţă-scrisă la începutul sec.XX de M.D. Ionescu Dobrogea în pragul veacului XX,şi lucrările,studiile şi articolele unor istorici –şi nu numai-precum C. Brătescu,Al. P. Arbore,Stan Gligor, Ghe. Dumitraşcu,Stoica Lascu ,Tudor Mateescu,Petru Zaharia ,editate fie independent fie în diverse publicaţii:”Analele Dobrogei” , „Arhiva Dobrogei”,”Peuce”,”Pontica”. De asemenea în clarificarea unor aspecte ce ţin de istoria lipovenilor de un real folos mi-au fost lucrările (apărute în anul 2002 ,şi care aduc importante precizări în această temă ) :Tragedia schismei ruse scrisă de Alexandr Varona şi Ruşii –lipoveni din România, de Filip Ipatiov.

I.CONDIŢII NATURALE ŞI ISTORICE

SITUARE GEOGRAFICĂ

Dobrogea – “peninsula interesantă” în viziunea lui Romulus Seişanu, sau „Ţara curioasă” aşa cum o vede scriitorul Barbu Delavrancea , „băltoasă şi nesănătoasă” descrisă sumbru de D.A.Sturdza în prelegerile controversate privind revenirea Dobrogei la România prezintă chiar şi la momentul actual,un interes deosebit pentru geologi, geografi, artişti ,economişti ,dar mai ales pentru istorici şi arheologi.

Complexitatea geografică- înălţimi izolate, stânci cu ciudate stucturi,văi ce permit curgerea domoală, somnolentă a apelor,ţinuturi stepice care oferă spectacolul static,impresionant al unor”peisaje lunare 1 şi diversitatea geologică a ţinutului dintre Dunăre şi mare îi oferă Dobrogei unicitate la nivel naţional,dar şi european.

Ţinut binecuvântat, Dobrogea n-ar fi fost ce este fără Deltă.

Urmându-şi acelaşi”drum fără pulbere” de-a lungul mileniilor,Dunărea cea albastră se oferă infinitului Mării Negre,poposind,ca pentru un ultim sărut ,în întortocheata reţea a Deltei.  Nu este aşadar ,de mirare,de ce aici, în enigmatica şi ospitaliera Dobroge, s-au aşezat ,de-a lungul secolelor,populaţii felurite, alcătuind astfel um mozaic etnocultural complex , fapt relevat de Barbu Şt. Delavrancea: „Ţara curioasă ,cu cele 12 ori 14 naţionalităţi ale sale. Totuşi tătarul nu se ceartă cu mocanul, nici acesta cu lipoveanul ,neamţul nu se supără pe turc, iar părintele catolic este prieten la cataramă cu hogea turc.”2

La această complexitate etnografică specifică Dobrogei contribuie şi populaţia de ruşi-lipoveni ,care constituie o comunitate etnică distinctă . Localitatea Jurilovca este o aşezare importantă a ruşilor -lipoveni, una dintre localităţile de referinţă ale acestei etnii-reşedinţă de comună.

Aşezată în partea de S-E a judeţului Tulcea,în punctul de racord dintre promontoriul continental şi lacul Goloviţa ,Jurilovca se bucură de vecinătatea vestigiilor antice ale cetăţii Orgame (Argamum) de pe Capul Doloşman-promontoriul care împreună cu insula Bisericuţa strangulează complexul lagunar Razim-Sinoe.

Comuna Jurilovca ,în componenţa căreia intră trei sate, Jurilovca, Sălcioara şi Vişina se află în extremitatea estică a podişului Babadag, în depresiunea Jurilovca,depresiune care este parte componentă a câmpiei litorale a Razimului.Partea estică a acestei câmpii lacustro-mlăştinoase se continuă cu limane şi lagune închise către mare de întinse cordoane litorale şi dune de nisip.

Jurilovca se află situată pe şoseaua judeţeană D. J. 222,centura de legătura a localităţilor de la extremitatea estică a judeţului.

Localitatea este străbătută de această şosea pe direcţia N-S şi E-V şi,prin intersecţia Doua Cantoane, ieşind la D.N. 22,se face legătura cu oraşele Tulcea(69 km) şi Constanţa (87 km).

Cele mai apropiate staţii C.F.R. sunt : Ceamurlia de Jos(17km), Baia(23km) şi Babadag(32km), gări prin care se face legătura cu restul ţării.

Ps. Multumiri Paul Condrat ,Catalin Cozma

Anunțuri

Responses

  1. Frm..:d

  2. Felicitări!F.interesant!

  3. Foarte interesant!Felicitări!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

magazinul lui Luca

Eu vreau sa invat sa vand

Gura Portitei blog - Gura Portitei sezon 2014 - Portita 2014

Gura Portitei 2014 . Cazare Gura Portitei 2014. Portita 2012.Un blog pentru cei indragostiti de acest loc si nu numai

Hapi. Riverwoman

Lift up the receiver, I'll make you a believer

Transport Gura Portitei Salupa Gura Portitei 0723.792.077 Salupa Gura Portitei Jurilovca Gura Portitei

Transport Gura Portitei salupa Gura Portitei 0723.792.077 transport jurilovca gura portitei salupa gura portitei .Excursii Delta Dunarii transport Gura Portitei

PSDJurilovca

"PE PRIMUL LOC ESTE OMUL"

Jurilovca online - Comuna Jurilovca -Rusi lipoveni Jurilovca

Jurilovca - Comuna Jurilovca - Rusi lipoveni in Jurilovca-Lipoveni din Jurilovca - traditii si actualitatea rusilor lipoveni

Locuri de munca

Just another WordPress.com weblog

Ecomami - scutece refolosibile, marsupii ergonomice, chestii eco si alte copilarii

Un blog pentru eco-mamici, eco-bebelusi si eco-pitici. Despre scutece refolosibile, despre haine din materiale organice, despre produse cosmetice naturale si nu numai.

%d blogeri au apreciat asta: